Przejdź do głównej zawartości

Tort à la "Czekoladowa dokładka"

Jest to, jak na razie, zdecydowanie mój ulubiony tort. Zarówno do jedzenia, jak i do pieczenia. Według oryginalnego i bardzo popularnego przepisu z bloga Kwestia Smaku, kakaowy biszkopt przekłada się plasterkami truskawek oraz musami czekoladowym i truskawkowym, a boki ozdabia pokruszonymi ciasteczkami. Proponuję podwoić ilość kremu, a truskawki i mus z nich zastąpić wiśniami, świeżymi lub z kompotu. Rezygnuję też z ciasteczek na bokach, sam krem wygląda bardziej elegancko. Próbowałam obu wersji i ta bardziej mi odpowiada. Do ozdoby użyłam jeszcze srebrnych, jadalnych kuleczek. Przepisy na biszkopt i mus są niesamowicie proste, aż trudno uwierzyć, że tak łatwo zrobić coś tak pysznego. Mogą być ponadto wykorzystywane jako baza innych deserów. Biszkopt oraz mus są gwarancją sukcesu i w nich nic nie zmieniałam, poza wspomnianym podwojeniem ilości kremu. 



Składniki i przygotowanie:
biszkopt:
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki smarujemy masłem oraz oprószamy bułką tartą. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana, niekoniecznie idealnie sztywna. Przesiane mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao dokładnie mieszamy w oddzielnej misce. Bardzo delikatnie łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy dodajemy stopniowo - w 3 porcjach - mieszaninę mąki i kakao, i bardzo delikatnie łączymy z masą, nie niszcząc ubitej piany. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C.

mus:
  • 500 g sera mascarpone (2 standardowe opakowania)
  • 200 g gorzkiej czekolady, najlepiej Wedla
  • 700 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)
  • szklanka cukru pudru
  • + wiśnie (oczywiście bez pestek) ok.

Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) mieszamy z mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, dodajemy ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Jeśli mus przygotowujemy przed wystudzeniem biszkoptu, umieszczamy go w lodówce do czasu przekładania.

nasączenie:
  • pół szklanki mocnej herbaty z cytryną, wymieszanej z łyżeczką esencji waniliowej

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy poziome blaty. Pierwszy z nich kładziemy na paterze, nasączamy, smarujemy musem, a potem "wciskamy" w ten mus wiśnie. Nakładamy drugi krążek, postępujemy tak samo jak przy pierwszym i nakładamy ostatni blat. Górę i boki tortu smarujemy pozostałym musem i ozdabiamy w dowolny sposób. Ja wycisnęłam ozdobny rant za pomocą szprycy do kremów i ułożyłam na nim srebrne kuleczki, a w obrębie rantu zrobiłam kilka kremowych rozetek i na nich położyłam wisienki. 

Mus, który nie zostanie wykorzystany do nadziewania i dekoracji tortu, można podać jako samodzielny deser w pucharkach lub małych miseczkach.

Smacznego!








Więcej kulinarnych zdjęć na natacy.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

Składniki: 1 kg cytryn20 goździków1 gwiazdka anyżu2 kawałki kory cynamonu600 g cukru600 ml wodyplastry imbiru Podana ilość składników wystarcza na przygotowanie około 7 małych słoików gotowych cytryn.

Przygotowanie: Cytryny wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. We wcześniej wyparzonych słoikach ułożyć dość ściśle plastry cytryn oraz po dwa plastry imbiru.
Wodę zagotować z cukrem. Dodać anyż, cynamon oraz goździki. Gotować 5 minut.
Plastry cytryn w słoikach zalać gorącym syropem z przyprawami. Zakręcić słoiki. Pasteryzować przez 15 minut.
Po otwarciu słoiki przechowywać w lodówce.

Oryginalny przepis: 
http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/09/Korzenne-cytryny-w-syropie-do-herbaty.html








PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze... 
W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam. 
Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach 20 dag czystego, obra…

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła. 

Składniki:

2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott)2 kubeczki (po jogurcie) cukru3 kubeczki (po jogurcie) mąkiniepełny kubeczek (po jogurcie) oleju3 jajka1 proszek do pieczeniacukier waniliowymasło i bułka tarta do przygotowania formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, możemy np. oblać ją polewą z białej…