Przejdź do głównej zawartości

Tort à la "Czekoladowa dokładka"

Jest to, jak na razie, zdecydowanie mój ulubiony tort. Zarówno do jedzenia, jak i do pieczenia. Według oryginalnego i bardzo popularnego przepisu z bloga Kwestia Smaku, kakaowy biszkopt przekłada się plasterkami truskawek oraz musami czekoladowym i truskawkowym, a boki ozdabia pokruszonymi ciasteczkami. Proponuję podwoić ilość kremu, a truskawki i mus z nich zastąpić wiśniami, świeżymi lub z kompotu. Rezygnuję też z ciasteczek na bokach, sam krem wygląda bardziej elegancko. Próbowałam obu wersji i ta bardziej mi odpowiada. Do ozdoby użyłam jeszcze srebrnych, jadalnych kuleczek. Przepisy na biszkopt i mus są niesamowicie proste, aż trudno uwierzyć, że tak łatwo zrobić coś tak pysznego. Mogą być ponadto wykorzystywane jako baza innych deserów. Biszkopt oraz mus są gwarancją sukcesu i w nich nic nie zmieniałam, poza wspomnianym podwojeniem ilości kremu. 



Składniki i przygotowanie:
biszkopt:
  • 4 jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao
  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki smarujemy masłem oraz oprószamy bułką tartą. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana, niekoniecznie idealnie sztywna. Przesiane mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao dokładnie mieszamy w oddzielnej misce. Bardzo delikatnie łączymy żółtka z białkami za pomocą szpatułki. Następnie do masy dodajemy stopniowo - w 3 porcjach - mieszaninę mąki i kakao, i bardzo delikatnie łączymy z masą, nie niszcząc ubitej piany. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C.

mus:
  • 500 g sera mascarpone (2 standardowe opakowania)
  • 200 g gorzkiej czekolady, najlepiej Wedla
  • 700 ml zimnej śmietanki kremówki (30%)
  • szklanka cukru pudru
  • + wiśnie (oczywiście bez pestek) ok.

Czekoladę łamiemy na kosteczki, roztapiamy w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) mieszamy z mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubijamy na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, dodajemy ją do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy. Jeśli mus przygotowujemy przed wystudzeniem biszkoptu, umieszczamy go w lodówce do czasu przekładania.

nasączenie:
  • pół szklanki mocnej herbaty z cytryną, wymieszanej z łyżeczką esencji waniliowej

Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy poziome blaty. Pierwszy z nich kładziemy na paterze, nasączamy, smarujemy musem, a potem "wciskamy" w ten mus wiśnie. Nakładamy drugi krążek, postępujemy tak samo jak przy pierwszym i nakładamy ostatni blat. Górę i boki tortu smarujemy pozostałym musem i ozdabiamy w dowolny sposób. Ja wycisnęłam ozdobny rant za pomocą szprycy do kremów i ułożyłam na nim srebrne kuleczki, a w obrębie rantu zrobiłam kilka kremowych rozetek i na nich położyłam wisienki. 

Mus, który nie zostanie wykorzystany do nadziewania i dekoracji tortu, można podać jako samodzielny deser w pucharkach lub małych miseczkach.

Smacznego!








Więcej kulinarnych zdjęć na natacy.blogspot.com

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

Kiedyś co jakiś czas jeździliśmy ze znajomymi do Krakowa, w celach, powiedzmy, rozrywkowo-kulturalnych... W mieście artystów nie mogliśmy nie pójść na "Pierożki u Vincenta". To urocza knajpka, w której serwuje się jedynie pierogi, ale za to w niezliczonych wariacjach. Wszyscy byli zadowoleni. Być może właśnie ze względu na możliwość przygotowywania ich na wiele sposobów, pierogi są jednym z moich ulubionych dań. Może również dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem i Babcią, która robi najlepsze ruskie na świecie. Wiem, wiem, każda babcia robi najlepsze...  W grudniowym "Moim Gotowaniu" kilka przepisów na oryginalne pierogi podaje świetna szefowa kuchni Agata Wojda. Ponieważ lubię ryby, najbardziej zainteresował mnie przepis na pierogi z wędzonym pstrągiem, ziemniakami, natką pietruszki i sokiem cytrynowym. Zrobiłam i się nie zawiodłam.  Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 żółtka  szklanka wody sól Farsz: 1/2 kg ziemniaków ugotowanych w mun

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA

Wielkanoc za niecałe 4 tygodnie. Niektórzy uważają, że już najwyższy czas na planowanie Świąt, inni leniwie przeglądają przepisy, jeszcze inni w ogóle nie mają czasu o tym pomyśleć. Moja pierwsza propozycja jest idealna dla wszystkich, również tych najbardziej zabieganych. To niezwykle prosta i pyszna babka jogurtowa. Jest delikatna i puszysta. Piekę ją od 9 lat i nigdy mnie nie zawiodła.  Składniki: 2 kubeczki jogurtu naturalnego (zawsze używam Zott) 2 kubeczki (po jogurcie) cukru 3 kubeczki (po jogurcie) mąki niepełny kubeczek (po jogurcie) oleju 3 jajka 1 proszek do pieczenia cukier waniliowy masło i bułka tarta do przygotowania formy Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy ciasto patyczkiem. Powinno być wilgotne, ale nie powinno oblepiać patyczka. Gotowa babka jest z wierzchu brązowa, a w środku jasna. Babkę dowolnie dekorujemy, moż

NAJPROSTSZE TRZYSKŁADNIKOWE PLACKI BANANOWE

Tym razem zapraszam na kolejne placki bananowe, ich przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze niż poprzednich. Przepis zawiera proporcje dla jednej osoby, oczywiście można zwiększyć ilość składników i przygotować placuszki dla większej liczby chętnych. Placki są wyśmienite, słodkie dzięki bananowi, cynamon dodaje wspaniałego aromatu. Konsystencja placuszków jest bardzo przyjemna. Na pewno będzie to jedno z moich ulubionych weekendowych śniadań. Mam zamiar poeksperymentować też z innymi rodzajami mąki niż pszenna, dam znać jak wyjdą te eksperymenty. Placuszki z pysznym dżemem gruszkowym, który dostałam od swojej siostry ciotecznej Pauliny, potrafiącej stworzyć różne kulinarne cuda. Składniki dla jednej osoby: 1 banan 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej cynamon (opcjonalnie) Banana rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy jajko i przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia składników, smażymy na maśle. Pyszne są nawet bez dodatków, ale w towarzystwie dowolnych dżemów, k