MURZYNEK


Wspaniałe, czekoladowe wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmie około godzinę. Łącznie z pieczeniem. To zdecydowanie ciasto-pewniak. Potrzebujemy naprawdę niewielu składników, a ich koszt nie jest wysoki. Przepis spisałam kiedyś z opakowania proszku do pieczenia lub cukru wanilinowego, zmniejszyłam jedynie ilość cukru. 

Składniki:
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • 4 łyżki dobrego kakao (np. klasyczne z Ghany Wedla)
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki pszennej przesianej i wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie

Przygotowanie:
Margarynę, kakao, cukier i wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny. Mieszamy i przelewamy masę do miski. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencję i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączymy ją z czekoladowym ciastem. Umieszczamy ciasto w nasmarowanej masłem formie i pieczemy ok. 30 minut w temp. ok 200°C. 

Wymiary formy: 30 x 25 x 6 cm.




Więcej zdjęć na natacy.blogspot.com


Smacznego!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA