Wspaniałe, czekoladowe wilgotne ciasto, którego przygotowanie zajmie około godzinę. Łącznie z pieczeniem. To zdecydowanie ciasto-pewniak. Potrzebujemy naprawdę niewielu składników, a ich koszt nie jest wysoki. Przepis spisałam kiedyś z opakowania proszku do pieczenia lub cukru wanilinowego, zmniejszyłam jedynie ilość cukru.
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego
- 4 łyżki dobrego kakao (np. klasyczne z Ghany Wedla)
- 0,5 szklanki wody
- 2 szklanki mąki pszennej przesianej i wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
- esencja waniliowa
- 4 jajka - żółtka i białka oddzielnie
Przygotowanie:
Margarynę, kakao, cukier i wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia się margaryny. Mieszamy i przelewamy masę do miski. Miksując dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, esencję i żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie łączymy ją z czekoladowym ciastem. Umieszczamy ciasto w nasmarowanej masłem formie i pieczemy ok. 30 minut w temp. ok 200°C.
Wymiary formy: 30 x 25 x 6 cm.
Więcej zdjęć na natacy.blogspot.com
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz