BANANOWE PLACUSZKI

 Pyszne bananowe placki, idealne na słodkie i leniwe weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z ostatniego, styczniowego Mojego Gotowania.

  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 2 banany
  • masło do smażenia
  • konfitura, dżem lub powidła


Masło miksujemy z jajkami, mlekiem i cukrem. Miksując, powoli wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cynamon. Kiedy ciasto będzie jednolite i lekkie, zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Obrane banany drobno kroimy, mieszamy z ciastem. Na maśle smażymy okrągłe, niezbyt duże placuszki (mniej więcej po 3 minuty z każdej strony). Żeby placki nie stygły, te już usmażone trzymamy w piekarniku nagrzanym do 60°C. Podajemy, oczywiście najlepiej z "konfiturrą". :-) Smacznego!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

CYTRYNY W KORZENNYM SYROPIE – DODATEK DO HERBATY

PIEROGI Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM I ZIEMNIAKAMI

KUBECZKOWA BABKA JOGURTOWA